Southern Cassowary

16 November 2012

Ein südaustralischer Helmkasuar (Casuarius casuarius)

in Queensland, Australien, frisst die Früchte des blauen Quandong Baums. Dieser flugunfähige Vogel wird bis zu zwei Meter groß. Die männlichen Tiere wiegen etwa 55 kg, die weiblichen bis zu 76 kg.

Helmkasuare sind eine bedrohte Tierart. Wild leben noch circa 1.500 Tiere. Diese Vögel sind sehr wichtig für den uralten Regenwald im Norden von Queensland, weil sie große Samen über lange Strecken in ihrem Magen mit sich tragen. Dutzende von Baumarten scheinen für die Verbreitung ihres Samens allein vom Helmkasuar abhängig zu sein.

Die Vögel drohen ihren Lebensraum durch landwirtschaftliche Erschließung und den Bau von Häusern zu verlieren. Sie werden von Haushunden getötet und von Fahrzeugen angefahren.

Black Mountain Road, Queensland, Australia

A southern cassowary (Casuarius casuarius) feeds on the fruit of the blue quandong tree. The flightless birds grow up to two meters in height, with males weighing some 55 kg, and females 76 kg.

Cassowaries are an endangered species, with around only 1,500 left in the wild. The birds are crucial to the ancient rainforest of northern Queensland, because they carry large seeds in their stomachs for long distances. Several dozen tree species appear to rely on cassowaries alone to disperse their seeds.

The birds are under threat from habitat loss, resulting from agricultural and housing development, killings by domestic dogs, and collisions with vehicles.

El casuario común o austral (Casuarius casuarius) se alimenta de los frutos del árbol quandong azul, en Queensland, Australia. Estas aves, incapacitadas para el vuelo, crecen hasta alcanzar dos metros de altura; los machos pesan unos 55 kg, y las hembras, 76 kg.

Los casuarios son especies en peligro de extinción; sólo quedan unas 1.500 en todo el mundo. Las aves son cruciales para la selva tropical del norte de Queensland, porque transportan semillas de gran tamaño en su estómago. Unas docenas de especies de árboles parecen depender de los casuarios para dispersar sus semillas.

Estas aves están amenazadas con perder su hábitat por el desarrollo agrícola, la construcción de viviendas, los ataques de los perros domésticos y las colisiones con los vehículos.

Un casoar à casque (Casuarius casuarius) se nourrit des fruits du quandong bleu, au Queensland, en Australie. Les oiseaux, incapables de voler, atteignent jusqu’à deux mètres de haut, les mâles pesant quelque 55 kg et les femelles 76 kg. Le casoar est une espèce menacée. Il n’en reste plus que 1 500 à l’état sauvage.

L’oiseau joue un rôle crucial pour la forêt tropicale ancestrale du nord du Queensland car il transporte sur de longues distances de grandes graines dans son estomac. Des douzaines d’espèces d’arbres dépendent du seul casoar pour disperser leurs graines.

Il est menacé par la raréfaction de son habitat sous l’effet du développement agricole et immobilier, par des attaques de chiens domestiques et des collisions avec des véhicules.

Un casuario australiano (Casuarius casuarius) si ciba dei frutti blu dell’albero di quandong (Elaeocarpus grandis) nel Queensland, Australia. Questi uccelli inetti al volo raggiungono due metri di altezza: i maschi pesano circa 55 kg e le femmine 76 kg.

I casuari sono una specie a rischio estinzione, in natura ne restano solo circa 1500 esemplari. Sono di fondamentale importanza per l’antica foresta pluviale del Queensland del nord, poiché portano nello stomaco semi di grandi dimensioni per lunghe distanze. Parecchie specie di alberi sembrano poter contare solo sui casuari per spargere i loro semi.

Questi uccelli sono minacciati dalla scomparsa del loro habitat naturale – conseguenza dello sviluppo agricolo ed edilizio – ma anche dall’aggressione da parte di cani domestici e dagli scontri con i veicoli in circolazione.

Een helmkasuaris (Casuarius casuarius) eet bessen van de blauwe quandong (Elaeocarpus angustifolius), in Queensland, Australië. De loopvogel kan twee meter hoog worden. Een volwassen mannetje weegt circa 55 kilo, een vrouwtje 76 kilo.

De kasuaris is een bedreigde diersoort, waarvan slechts nog 1.500 exemplaren in het wild voorkomen. De vogels zijn onmisbaar voor het voortbestaan van het oerwoud in noordelijk Queensland, omdat ze in hun maag grote zaden over een lange afstand kunnen meedragen. Tientallen boomsoorten zijn voor de verspreiding van hun zaad van de kasuaris afhankelijk.

De vogels worden niet alleen bedreigd in hun habitat door de oprukkende landbouw en woningbouw, maar ook door honden en door aanrijdingen met voertuigen.

Um casuar-do-sul (Casuarius casuarius) alimenta-se dos frutos azuis da árvore Elaeocarpus angustifolius, em Queensland, na Austrália. Estas aves que não voam crescem até atingir dois metros de altura, pesando os machos cerca de 55 kg e as fêmeas 76 kg.

Os casuares são uma espécie em extinção, havendo apenas cerca de 1500 em estado selvagem. Estas aves são cruciais para a antiga floresta tropical do norte de Queensland, pois transportam no estômago sementes de grandes dimensões até longas distâncias. Várias dezenas de espécies de árvores parecem depender apenas dos casuares para a dispersão das suas sementes.

As aves estão em risco de perder o seu habitat, em consequência do desenvolvimento agrícola e habitacional, de ataques mortíferos por cães domésticos e de colisões com veículos.

Location

Black Mountain Road, Australia

Technical information

Shutter speed: 1/13 sec
ISO: 640
F-Stop: 11
Focal Length: 16 mm
Canon EOS 5D Mark II
Camera: Canon EOS 5D Mark II

Christian Ziegler
Nationality:
Germany
About:
Christian Ziegler is a photojournalist specializing in natural history and science-related topics. He is a regular contributor to National Geographic magazine and has been widely published in other magazines such as Geo, Smithsonian, and BBC Wildlife. A tropical ecologist by training, Ziegler has worked in tropical rainforests on four continents, and for the past ten years has been an associate for communication with the Smithsonian Tropical Research Institute (STRI) in Panama.

Photographer multimedia