Nationale Postcode Loterij steunt project Twenty Ten (in Dutch)

Vertegenwoordigers World Press Photo, Free Voice en de Nationale Postcode Loterij. © Roy Beukers

Free Voice en World Press Photo zijn verheugd met de bijdrage uit de ‘Extra Trekking' van de Nationale Postcode Loterij voor hun project Twenty Ten. In dit project krijgen Afrikaanse journalisten een training om verhalen en reportages te produceren over alles wat met voetbal in Afrika te maken heeft. Hun producten worden gratis verspreid in Afrika en zijn ook beschikbaar voor de media wereldwijd.

Aanleiding voor Twenty Ten is het Wereldkampioenschap Voetbal in 2010 in Zuid-Afrika, officieel de ‘2010 FIFA World Cup'. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat de WK voetbal op het Afrikaanse continent worden georganiseerd.

Het project Twenty Ten maakt het mogelijk dat Afrikaanse journalisten hun stem laten horen als de aandacht van heel de wereld zich op Afrika richt tijdens de (voorbereidingen van) het Wereldkampioenschap voetbal. Twenty Ten wil Afrika de kans geven om een ander gezicht te laten zien aan de wereld: dat van een continent dat bruist van talenten, ambitie en mogelijkheden.

Twenty Ten selecteert 152 professionele journalisten uit alle landen van Afrika: schrijvende journalisten, persfotografen, radiomakers, multimediaproducenten en (jeugd-)tv-makers. Tijdens de Afrikaanse voorrondes van de ‘2010 FIFA World Cup' worden zij getraind. Ook daarna krijgen ze de kans om verhalen te produceren en te distribueren over alles wat met de World Cup samenhangt. Een selectie deelnemers (het ‘Dreamteam') gaat uiteindelijk in drie teams naar Zuid-Afrika om over het eindtoernooi te berichten.

Free Voice en World Press Photo zijn internationaal opererende organisaties ten behoeve van de verbetering van de journalistiek. Zij werken bij dit project samen met de volgende partijen:

  • Africa Media Online; verantwoordelijk voor de distributie, verkoop en afzet van alle verslaglegging door de deelnemers in Afrika en daarbuiten.
  • Lokaalmondiaal; creëert online multimediale producten, beheert de website www.roadto2010.net, produceert een documentaire en stelt een boek samen over Afrikaans voetbal.
  • Tropenmuseum; organiseert in de zomer van 2010 een evenement en tentoonstelling over Afrikaans voetbal.
  • KIT Publishers; de uitgever van het boek over Afrikaans voetbal.

Free Voice is opgericht door Nederlandse media-organisaties (NVJ, NDP, Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren). Free Voice steunt onafhankelijke media in ontwikkelingslanden en zet zich in voor persvrijheid. Daarbij richt ze zich vooral op schrijvende media, radio en televisie. Structurele financiers zijn het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij.

World Press Photo is gespecialiseerd in het versterken van de fotojournalistiek en heeft jarenlange ervaring met het opzetten en begeleiden van educatieve journalistieke projecten. World Press Photo ontvangt steun van de Nationale Postcode Loterij en wordt wereldwijd gesponsord door Canon en TNT.

About World Press Photo

World Press Photo organizes the leading international contest in visual journalism. The foundation is committed to supporting and advancing high standards in photojournalism and documentary storytelling worldwide. Its aim is to generate wide public interest in and appreciation for the work of photographers and other visual journalists, and for the free exchange of information. The activities include organizing annual photojournalism and multimedia contests and global exhibition tours. The Academy programs strive to stimulate high-quality visual journalism through educational programs, grants and by creating greater visibility through a variety of publications. World Press Photo is an independent, non-profit organization with its office in Amsterdam, the Netherlands, where it was founded in 1955.

For further information, please contact:

The press department at World Press Photo, or tel. +31(0)20 676 6096.

Press
Downloads

INFO

Please click here to view our press kits, request information for media promotions and register for access to the download area.

Highlights

World Press Photo workshops